Főoldal | Élő Energia | Előadók | Oktatóanyagok | Fenntartható szemléletformálás | Fenntartható mezőgazdaság | Kiadványok | Támogatók | Hírek | Önkormányzatoknak | Közhasznúsági jelentés | Adatvédelmi tájékoztató | Képgaléria | Elérhetőség

Környezetvédelem a mezőgazdaságban

2019. október 19-én bemutatásra került agrárszakemberek és gazdálkodók előtt Budapesten a kiadvány. Előzetes bemutatójára egy héttel előbb, Hévízen került sor, szűkebb csoportban.
A budapesti bemutatón jelenlévő szakemberek közül többen már az előzetes megbeszéléseken, workshopokon is jelen voltak.Kékesi Márton az alapítvány kuratóriumának tagja a bemutatás során elmondta: az Agrárminisztérium támogatásával elkészített tájékoztató kiadványunk támogatja a kormányzat és az agrártárca azon törekvését, hogy óvjuk és védjük a Kárpát-medence természeti értékeit, hagyományait, és szellemi örökségét is.

A víz, a termőföld, az erdők, és az itt élő élőlények, hal- és vadfajok olyan természeti értékeink és erőforrásaink, amiknek a fennmaradásától, tudatos használatától nagyban függ nem csak a Kárpát-medence sokszínű élettereinek hosszú távú megőrzése, hanem a gazdálkodók/gazdák jövedelme is.

A gazdálkodó számára fontos szempont, hogy a fenntarthatóságra való törekvés ne járjon együtt a mezőgazdasági tevékenység jövedelmezőségének csökkenésével.
Hozzászólások: többen kérték, hogy az ő településükön is kerüljön bemutatásra a kiadvány, ne csak interneten lehessen hozzáférni.
Kékesi Márton megköszönte a hozzászólásokat, felvetéseket és elmondta, hogy az alapítvány a lehetőségeihez képest mindent megtesz, hogy minél több helyen bemutatásra, megvitatásra kerüljön az összefoglaló anyag.
A kiadvány letöltése>>>A kiadvány Az Agrárminisztérium támogatásával készült.Környezetvédelem a mezőgazdaságban - workshop

Szakmai workshopot tartottak a Zöld Áramlat Alapítvány önkéntes munkatársai, agrár és környezetvédelmi szakértők, továbbá meghívott szakemberek Kővágóörsön.

Az Agrárminisztérium által támogatott „Környezetvédelem a mezőgazdaságban” című projekt kapcsán a következő pontok megtárgyalására került sor.

1. Természetvédelem / környezetvédelem és gazdálkodás, miért van szükség agrár-környezetvédelemre?

A fenntartható fejlődés egyik vezérgondolatára - a környezeti elemek védelmének rendszerszemléletű megközelítésére hívta fel a figyelmet Kékesi Márton az alapítvány kuratóriumának tagja.

2. Szántóföldi gazdálkodás – tájgazdálkodás – biogazdálkodás – EU-s és egyéb támogatási lehetőségekkel kapcsolatban Papp Tamás a Veszprém megyei közgyűlés tagja tartott ismertetőt.

3. Oktatás nevelés – szemléletformálás témakörben Tábori Ferenc Hárskút község polgármestere, a Veszprém megyei közgyűlés tagja fejtette ki véleményét.

4. A fiatal gazdák támogatásáról eszmecserét tartottak Baboth László, Sör László és Gelencsér János meghívott gazdálkodók.

5. Talajvédelem témakörben Dr. Paál Sándor kifejtette, hogy a termőtalaj fontos természeti érték is, a pusztítása azonban néhány helyen olyan jelentőségű már, hogy magát a mezőgazdasági termelést veszélyezteti.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy – bővebben kifejtve - írásban is eljuttatják az alapítvány számára az általuk ismertetett szakmai napirendi ponttal kapcsolatos véleményüket.

Kékesi Márton megköszönte a részvételt és az értékes gondolatokat. Elmondta, hogy az alapítvány kuratóriumának álláspontja szerint még több workshopot szükséges tartani ebben a témában, ahol a megtárgyalandó pontokhoz a következőket is ajánlja:

6. Nemzeti Parkok – gazdálkodása, gyepgazdálkodás, hagyományőrzés
7. Bio / öko címkék, nyilvántartási rendszerek

Útmutató - elektronikus kiadvány


A kiadvány a helyi, összehangolt mezőgazdasági termelés megteremtéséhez, a fenntartható élelmiszergazdaság kialakításához, szociális szövetkezetek alakításához nyújt segítséget annak érdekében, hogy nagyobb mértékű legyen a hazai, jó minőségű, egészséges élelmiszerek termelése, fogyasztása, növekedjen a termékek skálája, és minősége, ezáltal több munkavállalónak nyújtson biztos megélhetést.

A kiadványban hasznos tanácsokat, ajánlásokat olvashatnak a hazai termelők, amelyek elősegíthetik, hogy mezőgazdasági termékeinek feldolgozottsági szintje növekedjék, és a nagyobb hozzáadott értékű termékek piacra vitelével a gazdálkodók jövedelme is magasabb legyen.

A kiadvány letöltése>>>..
A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával készült.


Útmutató - elektronikus kiadvány bemutatója

Alapítványunk 2017. december 9-én mutatta be az „Útmutató” -elektronikus kiadványt, amelyben hasznos tanácsokkal, ajánlásokkal kívánjuk segíteni a hazai termelőket, hogy mezőgazdasági termékeik feldolgozottsági szintje növekedjék, és a nagyobb hozzáadott értékű termékek piacra jövedelmük is magasabb legyen.

A bemutatón előadást tartott: Dr. Németh Antal kutatóorvos, volt országos főállatorvos
A kiadványt ismertette: Kékesi Márton, a Zöld Áramlat Alapítvány kuratóriumi tagja

A bemutatón közel száz fő vett részt.

A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

Az Útmutató kiadvány vidéki bemutatói


Alapítványunk több vidéki helyszínen is bemutatta az „Útmutató” -elektronikus kiadványt, amelyben hasznos tanácsokkal, ajánlásokkal kívánjuk segíteni a hazai termelőket, állattenyésztőket.

2018. február 21-én Pápán, január 26-án Kesznyétenen került sor a kiadvány ismertetésére,
2017. december 22-én Kunszentmártonban, itt már második alkalommal, mivel előzetes tájékoztatás is volt.
A megjelenés előtti ismertetőkre és előadásra először Budapesten, 2017.09.23-án, majd Kunszentmártonban 2017.09.25.-én került sor.

A kiadványt ismertette: Kékesi Márton, a Zöld Áramlat Alapítvány kuratóriumi tagja és szakmai vezetője.

A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.Zöld Áramlat Közhasznú Alapítvány