Főoldal | Élő Energia 2009/2013 | Előadók | Oktatóanyagok | Fenntartható szemléletformálás | Fenntartható mezőgazdaság | Kiadványok | Támogatók | Hírek | Önkormányzatoknak | Közhasznúsági jelentés | Adatvédelmi tájékoztató | Képgaléria | Elérhetőség
Klímabarát energiatermelés

A "Klímabarát energiatermelés" című oktatóanyag bemutatója a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban (Budapest, VIII. Horváth Mihály tér 8.), a Tavaszi Módszertani Napok keretében, 2020.04.03-án, 13.30 órai kezdettel a 213-as teremben került volna megrendezére, sajnos elmarad, mert a koronavírus járvány miatt a teljes programot központilag törölték.
Az oktatóanyagot - szerkeszthető formában - március 23-án, hétfőn e-mailben kiküldjük, de PDF formátumban a honlapról is letölthető.


Az oktatóanyag letöltése >>>Klímabarát energiatermelés – szemléletformáló, elektronikus oktatóanyag 12-18 éves korosztálynak.

Az üvegház hatású gázok kibocsátása következtében megfigyelhető klímaváltozás a legnagyobb környezeti veszély, amellyel a világnak ma szembe kell néznie Ennek érdekében, minél több embernek, felnőtteknek, fiataloknak, diákoknak érthetően tudtára kell hozni, miért szükséges a környezetkímélő energiaforrások használata, konkrétan a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy alkalmazásuk csökkenti a környezet terhelését, mivel ezek az energiahordozók nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben bocsátanak ki szén-dioxidot.Hogyan lesz mindenre energiánk?


A „Hogyan lesz mindenre energiánk?” környezeti nevelési oktatócsomag, segítség a pedagógusoknak a 13-18 éves diákok környezettudatos neveléséhez.

Az oktatócsomag a különböző energiaforrásokkal, azok környezetkárosító illetve környezetkímélő hatásával ismerteti meg a diákokat.

Az oktatócsomag segít ráébreszteni a tanulókat arra, hogy az energia, bár természetes, hogy mindig rendelkezésre áll, milyen nagy kincs, amit csak akkor veszünk észre, ha átmenetileg nem jutunk hozzá.

A tanórán levetíthető ismertető anyag, a hozzá tartozó kérdőívvel együtt honlapunkról letölthető.

Oktatóanyag letöltése>>>
Villany Rezső és a zöld jövő!

A "Villany Rezső és a zöld jövő!" környezeti nevelési oktatócsomag, segítség a pedagógusoknak a diákok környezettudatos neveléséhez.

A fenntartható fejlődés egyszerű, játékos megközelítése kisiskolásoknak. Összeállításában jeles szakemberek közreműködtek.

Az oktatócsomag a fenntarthatóság alapjait ismerteti meg a diákokkal, kiemelten részletezve a hazai termékek vásárlásának előnyeit, illetve a megújuló energiaforrásokat.

Az oktatóanyag a "Zöld Energiával a jövőért" második része, kisiskolásoknak.

Az oktatócsomag: digitális tananyag és kérdőív letölthető.Az oktatóanyagot és a kérdőívet igény esetén elküldjük az érdeklődőknek.
.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásában (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő), a Nemzeti Együttműködési Alap 1.500.000,- Ft összegű vissza nem térítendő összeggel támogatta Alapítványunkat, működési pályázat keretében.
Pályázati azonosító: NEA-E-16-0078
Zöld energiával a jövőért!Az oktatóanyagot, oktatási segédletet és a kérdőívet igény esetén elküldjük az érdeklődőknek.
Ezzel kapcsolatos igényüket a alábbi e-mail címen jelezzék:

zold.aramlat@gmail.comZöld energiával a jövőért!


A "Zöld energiával a jövőért!" környezeti nevelési oktatócsomag, segítség a pedagógusoknak a diákok környezettudatos neveléséhez. Összeállításában jeles szakemberek közreműködtek.

A Zöld energiával a jövőért! - Tudatos és hatékony energiafogyasztás népszerűsítése az iskolákban" program célja a környezettudatos nevelés, szemléletformálás az iskolás gyermekek (9 - 16 éves korcsoport) körében. A kiemelt üzenet a fenntartható életmód közvetítése.

Elsősorban környezeti nevelés, környezetvédelem, földrajz, fizika és biológia szakos tanárok közvetítésével juthat el a tanulókhoz, de a tananyag áttekinthetősége, könnyű érthetősége miatt, akár osztályfőnöki óra témája is lehet.

Az oktatócsomag könnyen emészthető, játékos formában ismerteti meg a diákokat az energiahordozó fajtákkal, a fosszilis energia használatának a fenntarthatóságot nem biztosító következményeivel (kimerülő készletek, egyre dráguló költségek, energiafüggőség) és a pótlásra, kiváltásra szolgáló alternatív energiák használatának lehetőségeivel .

A digitális tananyag 2013.11.19-én, kedden 15.15 órakor kerül bemutatásra az iskolaigazgatók, illetve környezetvédelem, földrajz, fizika szakos tanároknak továbbképzés keretében.
Az oktatócsomagot a rendezvényen résztvevők adathordozón megkapják, hogy óráikon levetíthessék és az előadásokon hallott és az oktatási segédletben található információkat továbbadhassák a tanulóknak.

A rendezvény helyszíne:
Lipták Villa
Budapest, XIV. Hermina út 3.


A rendezvény ingyenes, csak előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az oldal alján letölthető regisztrációs lap kitöltésével és visszaküldésével lehet. A sikeres regisztrációt minden esetben visszaigazoljuk.A program a Nemzeti Együttműködési Alap
Új nemzedékek jövőjéért kollégiuma támogatásával valósult meg.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásában (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő), a Nemzeti Együttműködési Alap Új nemzedékek jövőjéért kollégiuma által meghirdetett NEA-UN-13-SZ kódszámú pályázat keretében Alapítványunk 1.150.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert.
Pályázati azonosító: NEA-UN-13-SZ-1125

Az oktatócsomag bemutatója

2013 november 19-én, megrendezésre került a Zöld energiával a jövőért! oktatócsomag bemutatója a zuglói Lipták Villában.

A bemutató kezdetére zsúfolásig megtelt a terem. Kékesi Márton a szervező Zöld Áramlat Alapítvány kuratóriuma nevében nyitotta meg a rendezvényt. Röviden ismertette az oktatócsomag részeit, illetve elkészítésének célját, majd átadta a szót Bohoczky Ferenc, c. egyetemi docensnek, az MTA Megújuló Energiák Albizottság tagjának, aki az oktatócsomag egyik szerzője.

A prezentáció diáinak bemutatása közben a környezeti nevelési oktatócsomag, oktatási segédletének anyaga előadás formájűban került ismertetésre. Az általános környezeti ismeretek és a megújuló energiiák részletes ismertetése után a gyakorlati alkalmazás lehetőségeinek bemutatását Tóth Tamás műszaki tanácsadó - megújuló energiia szakértő előadásában hallgathatták meg a résztvevők.

A rendezvény végén a felmerülő kérdésekre a szerzők válaszoltak.

Valamennyi résztvevő megkapta az oktatócsomagot adathordozóm, illetve az összeállított,átlagos osztálylétszámra kalkulált kérdőív csomagokat, újrahsznosított papírra kinyomtatva.
Ahogy a bemutatón is elhangzott, a kérdőíveken mindkét oldalra ugyanazok a kérdések kerültek fel, az egyik oldalt az oktatóanyag leadása előtt, a másikat utána kértük kitöltetni a diákokkal.

A kitöltött kérdőíveket 2014. február közepén gyűjtjük össze.

Azoknak az iskoláknak, amyelyek nem tudtak részt venni a bemutatón, Alapítványunk eljutatta az oktatócsomagot.

A további iskolák, amelyek szeretnének részt venni a programban, az oldal alján letölthetik az oktatócsomag elemeit és a kérdőívet.A "Zöld energiával a jövőért" oktatócsomagot az ország valamennyi általános iskolájába el kívánjuk juttatni, megyék szerinti ütemezésben, az év folyamán.

Alapítványunk munkáját az MVM Paksi Atomerőmű támogatja.
Továbbképző előadás tanárok részére

2014. április 10-én, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium előadótermében került megrendezésre a

Zöld energiával a jövőért!
Továbbképző előadás tanárok részére.

Előadók:

Bohoczky Ferenc c. egyetemi docens, az MTA Megújuló Energiák Albizottság tagja
Tóth Tamás műszaki tanácsadó - megújuló energiák
Kékesi Márton környezeti nevelési szakértőMég nincs szöveg...Az oktatóanyaggal kapcsolatos kérdések, információk kérése.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotZöld Áramlat Közhasznú Alapítvány